Czidra Dominika

Lakhely: Nagyfüged

Betegség: Wilms-tumor

„Meg kell gyógyulnod, kicsim!”

Dominika édesanyjának levele

Kislányunk, Dominika 6 éves, októberben pedig megszületik a kistestvére is. Semmi másra nem vágyunk, mint hogy egészségben élhessünk négyesben a falunkban – de soha nem gondoltuk volna, hogy ehhez ennyi szenvedésen és küzdelmen át vezet az utunk.

Vesedaganat áttéttel

Idén májusban Dominikánál Wilms-tumort, vagyis vesedaganatot diagnosztizáltak. Kemoterápiás kezelést kapott, hogy műthető állapotba kerüljön, az operációra végül június 6-án került sor. A műtét során a jobb veséjét sajnos már nem tudták megmenteni az orvosok, de nem ez volt a legrosszabb hír. Az újabb szövettan eredménye szerint a III. stádiumú Wilms-tumor a beavatkozások ellenére is áttétet képezett a nyirokcsomóban. Ezúttal még erősebb kezelésre volt szükség: Dominikának 28 hetes kemoterápiát írtak elő, amit sugárkezeléssel egészítettek ki. Szülőként végignézni is szinte kibírhatatlan mindezt, de a mi mosolygós kislányunk szó nélkül tűri a megpróbáltatásokat.

Otthon nélkül

Kislányunkat a budapesti II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán kezelik, de mivel lakásunkat építkezés közben hagytuk el, és a fürdőszoba még nincs kialakítva, nem mehetünk haza a kezelések szüneteiben sem. Nagyon szeretnénk igazi otthont biztosítani számára a gyógyuláshoz, de nem folytathatjuk a felújítást, mert Dominika könnyen elkaphatna valamilyen fertőzést, ami az ő állapotában akár végzetes is lehet. Jelenleg így egy alapítványi lakásban élünk, ahol megfelelő higiéniás állapotokat tudunk biztosítani. Ez nemcsak Dominak fontos, de születendő kistestvérének is – veszélyeztetett terhesként nekem is nagyon kell figyelnem az egészségünkre.

Csak egymásra számíthatunk

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk anyagilag is, hiszen lakásunk hitelét és rezsijét ugyanúgy fizetnünk kell, miközben kislányunk gyógyszerei, táplálékkiegészítői mellett a baba szükségleteiről is gondoskodnunk kell. Párom pedig jelenleg táppénzen van, és mindenben segít nekünk: kislányunk gondozása szinte teljesen az ő feladata, mert a kemoterápia veszélyes lehet a babára is. Dominika nevében is hálásan köszönünk bármilyen segítséget! 

«Vissza